Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Migrációs és bevándorlási foly
  2008-06-22 10:59:52, vasárnap
 
 
Gyene István Hunor 2008. június 22. 09:45

Migrációs és bevándorlási folyamatok Magyarországon


Magyarország uniós csatlakozása a jelek szerint nagyban felerősítette a diplomás magyarok kivándorlási hajlamait. Az MPK elemzője úgy véli, fontos tényező, hogy az utóbbi időben a fiatal magyarok között egyre inkább elterjedt az oklevél megszerzése utáni azonnali külföldi karrierkezdés gyakorlata.



2008-ban a Nyugati Magyar Tudományos Tanács kezdeményezésére kutatás indult a képzett magyar migrációval kapcsolatban. A felmérésből kiderült, hogy a kivándorolt diplomás magyarok mintegy harmada soha nem akar visszatérni Magyarországra, és legalább ennyien bizonytalanok a kérdést illetően.

Eközben a KSH egyidejű vizsgálatai azt mutatják, hogy egy évtized leforgása alatt szinte megduplázódott a hazánkban élő külföldiek száma, a Nemzetbiztonsági Hivatal szerint pedig éppen a növekvő illegális migráció jelenti idehaza a következő években a legnagyobb veszélyt.

A fenti adatok tükrében az MPK úgy véli, hogy itt az ideje Magyarországnak is felkészülnie a (nemzetközi) migrációból fakadó azon problémák növekedésére és kezelésére, amelyek Nyugat-Európában már hosszú ideje jóval nagyobb súlyt képviselnek (agyelszívás, népesedési problémák, gazdasági diszlokáció, társadalmi ellátórendszerek fenntarthatóságának kérdése, illegális foglalkoztatás, bűnözés elterjedése stb.).

Az alábbi írás a feltevés jelentőségét és aktualitását igyekszik bizonyítani, rámutatván előbb a kifelé irányuló és a belső migráció negatív, majd a Magyarországra történő bevándorlás egyedi tendenciáira.

1. A magyar agyelszívás

Bár a magyar felsőfokú végzettségűek körében mért emigrációs ráta világviszonylatban közepes mértékűnek számít[1], a hazai helyzet annyiban speciális, hogy éppen azon szakmák magasan kvalifikált művelői hagyják el nagy számban az országot, akikből itthon is hiány van (fizikusok, matematikusok, tudományos kutatók, informatikusok, mérnökök, egészségügyi dolgozók stb.).

Távozásuk és hiányuk komoly károkat idéz elő a hazai munkaerőpiac területén, ez pedig a versenyképesség tekintetében számottevő hátrányokat szül. Ráadásul a szakemberpótlás általában az ún. ,,magyar-magyar agyelszívással" megy végbe, ami azt jelenti, hogy határon túli magyar területekről érkezők jelennek meg egyes hiányszakmákban (pl. az egészségügyi szakellátásban).

Az ,,átlagember" természetesen ezeket a problémákat ritkán észleli, a kérdés ezért sem képezi a közbeszéd tárgyát.

A tudományos kutatók viszont rendszeresen foglalkoznak a témával, az MTA Szociológiai Kutatóintézete például már több alkalommal végzett vizsgálatokat, a szakértők becslései azonban általában egymástól eltérő számokat mutattak[2].

Legutóbb a bevezetőben idézett, a Nyugati Magyar Tudományos Tanács javaslatára az MTA és a Forsense Kft által lefolytatott vizsgálat eredményei kerültek napvilágra.

,,A magyar diplomások elvándorlása" című kutatás Kucsera Tamás, Csanády Márton, és Személyi László vezetésével 2008. február 27. és március 24. között zajlott le.

A felmérés gyorsjelentése ,,A magyar képzett migráció a rendszerváltás óta" címmel a Magyar Tudomány 2008. májusi számában jelent meg.

A kutatásban részt vevők online kérdőívet töltöttek ki, amelyből összesen 358 érkezett vissza 29 országból.

A vizsgálat főbb megállapításai a következők:

- a kivándorlás folyamatos volt a rendszerváltozás és az uniós csatlakozás időpontja között, de e két esemény évében ugrásszerűen megnőtt a Magyarországot elhagyók száma

- a kivándorlás legfőbb motivációi között a jobb kereseti lehetőség, a magasabb fokú szakmai fejlődés, valamint a hazai társadalmi klíma (belpolitikai helyzet) szerepel

- a magasan képzett migránsok egyharmada soha, egyharmada pedig legalább egy évtized múltán tervezi visszatértét az anyaországba; a fennmaradó 30 % nem biztos a terveit illetően

- a legtöbben természettudományos, jogi és gazdasági végzettséggel hagyják el hazánkat, az előbbi tudományterületen kiadott diplomák közül minden negyedikre jut egy kivándorló

- a bölcsészek, az egészségügyben és egyéb területen diplomázottak aránya kisebb a hazánkat elhagyók között

Következtetések

Magyarország uniós csatlakozása a jelek szerint nagyban felerősítette a diplomás magyarok kivándorlási hajlamait. Fontos tényező, hogy az utóbbi időben a fiatal magyarok között is egyre inkább elterjedt az oklevél megszerzése utáni azonnali külföldi karrierkezdés gyakorlata.

A diplomák hazai értékvesztésének legfőbb oka, hogy a felsőfokú képzés nincs összhangban a munkaerő-piaci elvárásokkal. A két szint között nincs meg a megfelelő információ-áramlás, néhány kivételtől eltekintve nem létezik intézményesült együttműködés.

Gondot jelent itthon a kutatás-fejlesztésre fordított alacsony összeg is, pedig az állami és az üzleti szférából egyaránt származó bevételek az ország jövőjét alapvetően meghatározó befektetésnek minősülnek.

Jól mutatja ezt az a statisztika, mely szerint a 40 év alatti magyar kutatók 80 százaléka úgy gondolja, kutatásához csupán külföldön állna rendelkezésre minden szükséges eszköz - tudományterülettől függetlenül.[3]

S bár a magyar gazdaságban megvannak azok a lehetséges kitörési pontok[4], amelyeknek a kiemelt támogatásával itthon lehetne tartani a kivándorlásra kész képzett munkaerő egy részét, egyes vélemények szerint - például a biotechnológia területén - a kutatásokat ma is akadályozzák, ezért nem képes Magyarország felzárkózni az élvonalba[5].

A tudományos élet részéről mindamellett több javaslat is megfogalmazódik arra vonatkozólag, miként lehetne a magyar agyelszívás káros hatásait csökkenteni, vagy éppen az ország javára fordítani.

Ilyen eszközként merülhet fel[6]:

- a külföldön élő és az itthon maradt magyarok szakmai kapcsolatainak elmélyítése

- a hazatérést tervezők gyakorlati információkkal való segítése, főképpen kutatási támogatásokkal és munkaközvetítéssel

- a legkiválóbb egyéniségek közül minél több visszacsábítása, akik köré hazai kutatói iskolák szerveződhetnek

- mobilitás portál és adatbázis a külföldön tartózkodó magyar szakemberek számára

A képzett migráció folyamatát természetesen a felsorolt elképzelések sem állítanák meg, legfeljebb mérsékelnék; azonban ha a magyar szakemberek kivándorlását a jelek szerint nem is lehet feltartóztatni, abban az esetben a magyar államnak arra kell törekednie, hogy megfelelő befektetéssel a folyamat legalább hasznos erőforrásként szolgáljon.

Álláspontunk szerint mindamellett a ,,kiművelt emberfők sokasága" és itthon tartása jelenti az igazi nemzeti vagyont, amely az ország nemzetközi versenyképességének záloga is

Belső migráció, avagy a népesség ,,csendes torzulása"

A külső migrációhoz képest kevésbé ,,látványos" belső migráció, azaz az országon belüli helyváltoztatás következményei ugyancsak jelentősek lehetnek.

Az alábbiakban annak bizonyítására törekszünk, hogy a belföldi vándorlás, bár pozitív hozadéka a munkaerő mobilitásának növekedése, alapvetően káros következményekkel jár az ország jövőjére nézve.

Statisztikák azt mutatják, hogy a belső ,,népvándorlók" száma ugyan nem nő rohamosan, ugyanakkor a tendencia egyértelmű: a belső vándorlások száma 2007-ben 529 ezer volt, ami

8 %-kal haladta meg az előző évit, és 22 %-kal a két évvel azelőtti számot[7].

A belső migráció gyökere az országon belül meglévő szociális és gazdasági különbségek nagyságában rejlik.

Az egyik fő mozgatórugónak az ország keleti részében egyre növekvő munkanélküliség számít, melynek hatására az itt élő lakosság egyre nyugatabbra, leginkább a közép-magyarországi régióba költözik, itt remélve jobb munka- és életfeltételeket. Mint a KSH táblázata is mutatja, 2005-ben kilenc olyan megye is volt az országban, ahol legalább minden hatodik költöző a központi régiót választotta új otthonaként.

Bács-Kiskun


16, 0

Békés


15, 2

Borsod-Abaúj Zemplén


15, 0

Fejér


17, 7

Heves


17, 3

Jász-Nagykun-Szolnok


21, 9

Komárom-Esztergom


16, 6

Nógrád


25, 0

Szabolcs-Szatmár-Bereg


15, 3

Adott megyéből a központi régióba költözők száma az összes elköltöző százalékában (2005)

A keleti, leszakadó területeken (főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye részein) már maga a migrációs potenciál is kezd hiányozni, hisz aki tehette (főként a diplomás fiatalok), elhagyta szűk értelemben vett szülőföldjét

A vándorlási potenciált egyébként jelentősen befolyásolják a magas magyar ingatlanárak és folyamatos emelkedésük, ez sok esetben visszatartó erőt jelent a költözni vágyók szempontjából.

A belső migráció sajátos vonása Magyarországon, hogy míg a keleti területek lakossága a lehetőségek reményében nyugat felé tart, addig a nyugati részeken élők ugyanilyen oknál fogva vándorolnak ki és választanak másik országot (többnyire EU-tagállamot) lakhelyül.

Mivel az ideiglenes vándorlások esetében a 15-35 évesek generációja dominál[8], megállapítható, hogy a leszakadó térségekre az elöregedés, majd a teljes elnéptelenedés vár. Emellett az elvándorlás következtében fokozatosan csökken a képzettségi szint - a szaktudást illetően jelentős torzulásokhoz vezetve -, ami azért is sajnálatos, mert éppen az érintett területeken vesznek legtöbben részt a felsőfokú képzésben. (Összehasonlításképp: míg 2007-ben a Közép-Dunántúlon 23 ezren, a Nyugat-Dunántúlon 35 ezren, addig az észak-alföldi régióban 55 ezren voltak jelen a felsőoktatásban[9].)

Mindez összességében ahhoz is hozzájárul, hogy a régiók közötti régóta meglévő gazdasági, szociális különbségek továbbra is változatlanul megmaradnak, az egyenlőtlenségek pedig tovább növekednek.

A megoldást a hátrányos helyzetű térségek tényleges felzárkóztatása jelentené, amit a helyi gazdaságok élénkítésével, versenyképességük növelésével, új munkahelyek teremtésével lehetne elérni[10], fordított esetben a már régóta meglévő területi differenciálódás még tovább mélyül, és az ország gazdasági kettészakadása végérvényesen bekövetkezik.

A magyarországi bevándorlás sajátossága - a determináltság

A magyarországi bevándorlással kapcsolatban általában felmerül az a kérdés, hogy van-e szüksége az országnak egyáltalán bevándorlókra?

A kérdésfeltevés helytelen, és nem csak azért, mert a bevándorlás - mint minden migrációs folyamat általában - döntően spontán megvalósuló jelenséget takar, hanem azért is, mert a Magyarországra irányuló migráció álláspontunk szerint eleve meghatározott.

Míg 2001-ben a Magyarországon érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek száma kb. 80. 000 fő volt, addig 2008. január 1-jén már mintegy 175 ezer[11].

(A külföldi állampolgárok jelenleg az ország lakosságának 1, 7 %-át teszik ki.)

A Statisztikai Hivatal adatai tehát azt bizonyítják, hogy hazánkban egyre emelkedik a legálisan tartózkodó nem magyar állampolgárok száma.

Bevándorlási engedéllyel Magyarországon elő külföldiek száma,2001[12]

Állampolgárság





Százalék

Román


37 996


47, 7

Jugoszláv


9781


12, 3

Volt szovjet


4888


6, 1

Ukrán


5859


7, 4

Német


3658


4, 5

Cseh és szlovák


1728


2, 2

Orosz


1468


1, 8

Egyéb


11 404


14

Összesen


79 652


100, 0

Ha egy pillantást vetünk a bevándorlók nemzetiségére, azonnal látjuk, hogy túlnyomó részt a szomszédos országokból érkező magyar nemzetiségű személyekről van szó, bár erre vonatkozólag a KSH-nál nincsenek pontos adatok.

Itt vetődik fel a magyar bevándorlás-politika megoldhatatlannak tűnő egyedi problémája, ami a következő kérdésben ölt testet: ahhoz fűződik-e nagyobb érdeke a magyar államnak, hogy rövid távon kielégítse a magyar munkaerő-piacon sok területen mutatkozó szükségletet, és javuljanak a hosszú évek óta negatív népesedési mutatók, vagy nemzetpolitikai megfontolásokból inkább a határon túli magyarság szülőföldön való maradását és érvényesülését támogassa?

Harmadik út jelenleg nem létezik, méghozzá azért nem, mert a nyugat-európai bevándorlási trendekhez viszonyítva hazánk még mindig ,,tranzitországnak" számít.

Az évek óta hangoztatott kijelentés ma sem nélkülöz minden alapot, hiszen szakértői elemzések szerint leginkább éppen az ország rossz gazdasági és kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzetének ,,köszönhető" az, hogy ma Magyarország nem számít vonzó célországnak a nem magyar nemzetiségű külföldiek számára.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen a befogadó ország (esetünkben Magyarország) ,,migrációs tűrőképessége", azaz hogyan viszonyul a bevándorlókhoz.

A kérdés felvetése azért érdekes, mert a jelenlegi bevándorlási trendet figyelembe véve 2020-ban hazánkban a lakosság közel 10 %-át érné el a külföldiek aránya.[13]

Amennyiben ezek az állampolgárok nem a magyar anyanyelvűek közül kerülnének ki, az alapvetően változtatná meg a hazai etnikai struktúrát, és hatalmas társadalmi feszültségek forrása lehetne.

Megrázó példaként szolgáltak erre vonatkozólag 2005 novemberében, a Párizs külvárosaiban lejátszódó zavargások, amikor a több hétig tartó erőszakhullám során a (többségükben muszlim) bevándorlók közel tízezer gépkocsit és számos középületet gyújtottak fel.

Ez az esemény mutatott rá legélesebben az európai bevándorlás-politika kudarcára, az egységes szabályozás hiányára - egyesek szerint az európai multikulturalizmus bukására.

Természetesen ma minden tekintetben helytálló az a megállapítás, miszerint hazánkban a bevándorlás még közel sem támaszt akkora kihívásokat az állammal és a társadalommal szemben, mint teszi azt Nyugat-Európa egyes országaiban.

A magyar helyzet azonban megköveteli a mielőbbi kormányzati programalkotást mind migráció-, mind nemzetpolitikai szempontból, hiszen Magyarországon jelenleg mindkettő hiányzik. A magyar politika tétlenségét e témakörben az is jól példázza, hogy a néhány hónapja elfogadott külkapcsolati stratégiában is csupán egyszerű frázisokat találhatunk a migrációt tárgyaló néhány soros alfejezetben.

Összegzés

A fentiekben azt kívántuk érzékeltetni, hogy a jelenlegi folyamatokat figyelembe véve nem követhető tovább az a struccpolitika, amelyet a mindenkori magyar kormányzat mutat a migráció, illetve a bevándorlás-politika tekintetében.

Egyértelmű, hogy a képzett - és a belső migráció terén már jelenleg is aggasztó számok, valamint jelenségek uralkodnak, a bevándorlás kérdésköre pedig hamarosan hazánkban is kulcsfontosságú szerepre tesz szert, hiszen Magyarország sem tudja magát kivonni a nemzetközi migrációs folyamatok alól. Ráadásul ez utóbbi kérdésben olyan sajátos problémával is szembe kell néznie a magyar politikának, amely Európa más országaiban ismeretlen.

A megfelelő migrációs politika a gazdasági fejlődés és működőképesség kulcseleme.

Mint oly sok más kérdés kapcsán, e területen is elkerülhetetlen a politikai konszenzuson nyugvó, hosszú távú stratégia kidolgozása.

[1] Körülbelül 14 %-os. Forrás: Docquier, Frédéric - Marfouk, Abdeslam (2005): International Migration by Educational Attainment (1990-2000). Release 1.0, 1.1. World Bank Policy Research Working Paper.

Idézi: Csanády-Kmetty-Kucsera-Személyi-Tarján: A magyar képzett migráció a rendszerváltás óta.

In: Magyar Tudomány, 2008/május; http://www.matud.iif.hu/08maj/11.html

[2] Tamás Pál 1985 - 1995 között ezer-ezerötszáz emigráló professzorról ír (1993), Dinnyés András 1989 - 2004 között ötezer tudós kivándorlásáról beszél (2004); Tamási Péter 1989 - 1997 között tizenöt százalékos (2002), míg Inzelt Annamária a '90-es évek végére két százalékos kint tartózkodási arányról számol be (2002).

[3] Forrás: Csanády Márton - Személyi László: Brain drain. Közelkép a diplomás magyarokról, p. 87.

http://www.szazadveg.hu/kiado/szveg/szemelyi41.pdf

[4] A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2005-ben következő húzóágazatokat nevezte meg ilyenekként: bioenergetika, biotechnológia, élelmiszeripar, gépjárműipar, információs és kommunikációs technológiai ipar, nanotechnológia és vegyipar

[5] Lásd: Interjú Dr. Seffer Istvánnal, Haszon magazin, 2008/6. szám, p. 88.

[6] Csanády-Kmetty-Kucsera-Személyi-Tarján: uo.

[7] Forrás: KSH - Magyarország 2007.

http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2007.pdf; p. 26.

[8] Dövényi Zoltán: A belföldi vándormozgalom strukturális és területi sajátosságai Magyarországon

In: Demográfia, 2007/4. http://www.demografia.hu/Demografia/2007_4/Dovenyi.pdf p. 342.

[9] Forrás: KSH, idézi: HVG: Tőkevonzó népesség, 2008/20. p. 72.

[10] A kormány 2007-ben meghirdetett ,,Esély a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élőknek - Zászlóshajó program"-ja ezt a célt hivatott szolgálni, amelynek keretében összesen 120 milliárd forint jut integrált programokra.

[11] Forrás: KSH - Magyarország 2007.

http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2007.pdf p. 27.

[12] Gödri Irén - Tóh Pál Péter: Bevándorlás és beilleszkedés. In: Kutatási jelentések, 2005/3; p. 24.

http://www.demografia.hu/Kutjelek/KJ80bevand.pdf

[13] Tóth Pál Péter: Nemzetközi vándorlás és migrációpolitika.

Forrás: http://www.hhrf.org/kisebbsegkutatas/kk_2005_03/cikk.php?id=945
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: értékvesztésének, tranzitországnak, migrációpolitika, életfeltételeket, megfontolásokból, egyenlőtlenségek, differenciálódás, rendszerváltozás, nemzetbiztonsági, ellátórendszerek, kisebbsegkutatas, kezdeményezésére, következtetések, helyváltoztatás, nanotechnológia, hiányszakmákban, kulcsfontosságú, visszacsábítása, elkerülhetetlen, nemzetpolitikai, szerveződhetnek, megfogalmazódik, szakemberpótlás, felsőoktatásban, leghátrányosabb, felzárkóztatása, magyarországnak, programalkotást, kivándorlásáról, munkanélküliség, versenyképesség, foglalkoztatás, gyorsjelentése, kistérségekben, megállapításai, rendszerváltás, jelek szerint, diplomás magyarok, utóbbi időben, fiatal magyarok, oklevél megszerzése, képzett magyar, felmérésből kiderült, kivándorolt diplomás, kérdést illetően, évtized leforgása, növekvő illegális, következő években, legnagyobb veszélyt, fenti adatok, ideje Magyarországnak, alábbi írás, Gyene István Hunor, Nyugati Magyar Tudományos Tanács, Nemzetbiztonsági Hivatal, Szociológiai Kutatóintézete, Forsense Kft, Kucsera Tamás, Csanády Márton, Személyi László, Magyar Tudomány, Borsod-Abaúj Zemplén, Statisztikai Hivatal, International Migration, Educational Attainment, World Bank Policy Research Working Paper, Tamás Pál, Dinnyés András, Tamási Péter, Inzelt Annamária, Nemzeti Kutatási, Technológiai Hivatal, Interjú Dr, Seffer Istvánnal, Dövényi Zoltán, Gödri Irén, Tóth Pál Péter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogy lehet megtartani  Próbálj meg ...  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét kedves látogatóimna...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogy lehet megtartani  Rátalálsz  Szép álmokat!  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  A televizió nem a kultúrát kép...  Png ház  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png férfi  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png kislány  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Radikális szeretet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete-erdő desszert  Soha ne kedvezz...  Hogy lehet megtartani  Reménység és erő Krisztustól e...  Szívem  Png telefon  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szívem  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Nagyon különös  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Neked tudnod kell  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Örülök, hogy látlak!  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Mi lenne ha  Hogy lehet megtartani  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Png virág  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet 
Bejegyzés Címkék
jelek szerint, diplomás magyarok, utóbbi időben, fiatal magyarok, oklevél megszerzése, képzett magyar, felmérésből kiderült, kivándorolt diplomás, kérdést illetően, évtized leforgása, növekvő illegális, következő években, legnagyobb veszélyt, fenti adatok, ideje Magyarországnak, alábbi írás, feltevés jelentőségét, kifelé irányuló, belső migráció, magyar agyelszívás, magyar felsőfokú, hazai helyzet, hazai munkaerőpiac, versenyképesség tekintetében, szakemberpótlás általában, egészségügyi szakellátásban, problémákat ritkán, kérdés ezért, közbeszéd tárgyát, tudományos kutatók, szakértők becslései, bevezetőben idézett, magyar diplomások, felmérés gyorsjelentése, magyar képzett, rendszerváltás óta&#8221, kutatásban részt, vizsgálat főbb, kivándorlás folyamatos, uniós csatlakozás, kivándorlás legfőbb, jobb kereseti, magasabb fokú, hazai társadalmi, magasan képzett, évtized múltán, terveit illetően, előbbi tudományterületen, hazánkat elhagyók, diplomák hazai, felsőfokú képzés, munkaerő-piaci elvárásokkal, üzleti szférából, ország jövőjét, magyar gazdaságban, lehetséges kitörési, kiemelt támogatásával, kivándorlásra kész, biotechnológia területén, tudományos élet, ország javára, itthon maradt, hazatérést tervezők, legkiválóbb egyéniségek, külföldön tartózkodó, képzett migráció, felsorolt elképzelések, magyar szakemberek, magyar államnak, folyamat legalább, igazi nemzeti, ország nemzetközi, népesség &#8222, külső migrációhoz, országon belüli, alábbiakban annak, belföldi vándorlás, munkaerő mobilitásának, ország jövőjére, belső &#8222, tendencia egyértelmű, belső vándorlások, előző évit, országon belül, ország keleti, központi régiót, központi régióba, összes elköltöző, migrációs potenciál, diplomás fiatalok, vándorlási potenciált, magas magyar, költözni vágyók, keleti területek, lehetőségek reményében, nyugati részeken, ideiglenes vándorlások, leszakadó térségekre, teljes elnéptelenedés, elvándorlás következtében, képzettségi szint, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.